Ni nam vseeno! - Seznam aditivov in izdelkov z aditivi, seznam kozmetičnih sestavin in izdelkov  
 

  NOVICE
         2014
         2013
         2012
         2011
         2010
         2009


 Naroči se na novice 
16 DEC
2012

Aditivi v žvečilnih gumijih

Objavili smo podatke o aditivih v žvečilnih gumijih. Na naši spletni strani tako trenutno najdete podatke o 55 žvečilkah.

Najbolje so se odrezali žvečilni gumiji Chicza podjetja Consorcio Chiclero, za njimi pa so sprejemljive še žvečilke Miradnet Xylitol podjetja Hager & Werken. Daleč na zadnjem mestu so vse žvečilke multinacionalke Wrigley (Orbit, Airwaves, Winterfresh, 5, Hubba Bubba) in žvečilke podjetij Hofer, Lidl in Perfetti van Melle (Ice Mentos), za katere pri projektu menimo, da so popolnoma nesprejemljive, saj vsebujejo izredno nevarna umetna sladila, barvila in konzervanse. Kot lahko vidite v našem seznamu imajo nekateri žvečilni gumiji celo skupaj 18 aditivov, kar je resnično pravi koktajl aditivov!

Svojim otrokom in sebi privoščite raje zdrave žvečilke, kot vidite obstajajo alternative!

Seznam žvečilnih gumijev

 
04 DEC
2012

Mesečne e-novice - november 2012

E-novice s področja zdrave prehrane za mesec november 2012 najdete tukaj.
 
05 NOV
2012

Poziv za zeleni razvojni preboj

Pri projektu »Ni nam vseeno!« smo se odločili, da podpremo skupnost Tretji člen, ki poziva Vlado Republike Slovenije, da sredstva v obsegu več miljard evrov iz evropskih skladov za obdobje 2014-2020 usmeri v zeleni razvojni preboj.

V sporočilo za javnost so pri Tretjem členu zapisali:

»Ne pomnimo časov, ko so bili izzivi tako obsežni, kot tudi ne časov, ko so bili tako zelo večplastni. V teh prelomnih časih poteka priprava Strategije razvoja Slovenije, ki bo določila smer razvoja naše države za obdobje 2014-2020 in namensko porabo več milijard evrov iz evropskih skladov. To bodo v prihodnjih letih naša edina razpoložljiva sveža razvojna sredstva. Strategija mora odgovoriti na temeljne izzive sedanjega časa in potrebe prihodnjih generacij.

Od vlade pričakujemo, da bo novo strategijo usmerila v zeleni razvojni preboj in s tem Sloveniji omogočila, da polno izkoristi svoje potenciale in strateške razvojne priložnosti. Strategija naj vključuje vitalne programe na sedmih družbeno pomembnih področjih: (1) prehranska samooskrba, (2) vrednostna veriga lesa, (3) energetska prenova stavb, (4) prehod na obnovljive vire energije, (5) posodobitev železniškega omrežja in javnega prevoza, (6) učinkovita raba naravnih virov in (7) zeleni turizem.«


Več na: http://www.tretjiclen.si/slo/zrp/

Vabimo vas, da se pridružite pozivu in podpišete peticijo – čas za akcijo je zdaj! Poziv za zeleni razvojni preboj je podprlo že več kot 70 organizacij in podjetij ter 31 uglednih prvopodpisnikov, peticijo pa je v samo nekaj urah podpisalo skoraj 1500 državljank in državljanov.

Naj vam ne bo vseeno!
 
03 NOV
2012

Pravilo 5 sestavin

Pri projektu 'Ni nam vseeno!' vedno opozarjamo o nevarnostih aditivov, seveda pa s tem ni vse, kar je na naši spletni strani označeno z zeleno kljukico (torej z neškodljivimi aditivi ali brez aditivov) avtomatsko v redu.

Tudi taki na videz neškodljivi izdelki so lahko močno predelani in lahko vsebujejo tudi 20 in več sestavin (med katerimi včasih težko najdemo sestavine, ki jih uporabljamo doma pri kuhi). Načeloma se zanašajmo na pravilo 5 sestavin, kajti skoraj vsak izdelek je možno narediti samo s petimi sestavinami.

Kruh, testo za pico: moka, voda, kvas, sol, sladkor
Testenine: moka, jajca, sol
Biskvit: jajca, sladkor, olje, mleko, moka, pecilni prašek
Paradižnikova omaka: paradižnik, olivno olje, česen, origano ali bazilika, sol
Pesto: bazilika, parmezan, pinjole, olivno olje, česen, sol in poper
Marmelada: sadje, sladkor
Sokovi: samo sadje (če gre za 100% sadni delež) ali sadje, voda in sladkor (če ne gre za 100% sadni delež)
Čokolada: mleko v prahu, sladkor, kakav v prahu, maslo, voda
Sladoled: jajca, mleko, sladka smetana, sladkor, vanilija
Juha: olivno olje, čebula, česen, razna zelenjava, sol, poper

Preverjajte deklaracije izdelkov. Manj kot ima izdelek sestavin, manj predelan je (in zato posledično tudi bolj zdrav)!

 
30 OKT
2012

Mesečne e-novice - oktober 2012

E-novice s področja zdrave prehrane za mesec oktober 2012 najdete tukaj.
 
01 OKT
2012

Mesečne e-novice - september 2012

Začeli smo s pošiljanjem mesečnih e-novic našim uporabnikom, v katerih skušamo zbrati pomembnejše novice s področja zdrave prehrane. Tako lahko tukaj med drugim najdete zanimive 'eko' novice s portala Bodieko, novice ameriškega združenja CSPI (Center for Science in the Public Interest), novice s portala FoodNavigator.com, novice IVZ (inštitut za varovanje zdravja), novice projekta 'Skupaj za zdravje človeka in narave' ter mnoge odpoklice in umike živil ter druge novice ZPS (Zveza potrošnikov Slovenije).
 
30 AVG
2012

Aditivi: od upravičenih pomislekov do pretiranega strahu

V prilogi Večera (priloga Bonbon) je bil 28.8. objavljen članek o aditivih z naslovom 'Aditivi: od upravičenih pomislekov do pretiranega strahu'. V članku je omenjen naš projekt, dosegljiv pa je tukaj.
 
02 AVG
2012

3 najslabše čokolade

Dopolnili smo zbirko podatkov o čokoladah (zdaj jih je na spletni strani že 197) in izmed vseh izbrali 3 najslabše čokolade (po aditivih sodeč). To so Lidlova First Nice s pisanimi dražeji, Kraftova Milka z alpskim mlekom in mlečno kremo ter Žitova Gorenjka Mistica z limeto.

Lidlova First Nice s pisanimi dražeji vsebuje 4 umetna barvila, od tega 3 izredno nevarna, ki imajo lahko hude stranske učinke in so v mnogih državah celo prepovedana. Skupno vsebuje ta čokolada kar 9 aditivov. Kraftova Milka z alpskim mlekom in mlečno kremo vsebuje skupaj 8 aditivov, od tega izredno nevarno gostilo karagenan z možnimi hudimi stranskimi učinki in 2 škodljivi sladili. Žitova Gorenjka Mistica z limeto vsebuje skupaj prav tako 8 aditivov, od katerih je eno izredno nevarno umetno barvilo, ki ima lahko hude stranske učinke in je v mnogih državah prepovedano.

Pri projektu menimo, da sporna in zelo nevarna umetna barvila ne sodijo v sladkarije, po katerih najbolj posegajo otroci in pozivamo potrošnike, da bojkotirajo nakup takšnih izdelkov.

 
23 JUL
2012

Preseženo število 1000 izdelkov!

Z velikim veseljem sporočamo, da smo na spletni strani presegli magično število 1000 izdelkov! :) Še naprej vljudno vabljeni k sodelovanju in k sporočanju novih izdelkov!
 
22 JUL
2012

Objavljena večina podatkov o čokoladah

Objavili smo podatke o čokoladah iz trgovin Mercator, Hofer in Lidl, manjkajo pa še nekateri podatki za trgovine Tuš in Spar. Na naši spletni strani tako trenutno najdete podatke o 178 čokoladah. Poglejte si, če vaša najljubša čokolada vsebuje kake nevarne/škodljive ali nepotrebne aditive...
Seznam čokolad
 
14 MAR
2012

POZOR: Nevarna karamelna barvila

Sporočamo, da smo povišali tveganje za karamelni barvili E150c – amonijev karamel in E150d – amonijev sulfitni karamel na najvišje tveganje (izredno nevarna aditiva), saj je ameriški Center za znanost v javnem interesu (CSPI) pred kratkim objavil, da so laboratorijski testi pri analizi karamelnih barvil (obdelanih z amonijakom ali s kombinacijo amonijaka in sulfitov) odkrili visoke vrednosti 4-metilimidazola v naslednjih izdelkih: Coca-Cola, Pepsi-Cola, Diet Coke in Diet Pepsi.

Mnogi ljudje si napačno predstavljajo, da gre pri karamelnih barvilih za naravna barvila, kot lahko doma enostavno naredimo karamelo, ko sladkor raztopimo v vodi, da dobimo gosto karamelno zmes. Resnica je ta, da proces pri teh umetnih barvilih poteka kemično tako, da sladkor pod visokimi pritiski in temperaturami izpostavijo amonijaku in sulfitom. Rezultat teh kemičnih reakcij je sproščanje 2-metilimidazola in 4-metilimidazola, dveh snovi, ki sta v študijah na miših ali podganah povzročila raka pljuč, jeter, ščitnice in levkemijo. Količine teh snovi v omenjenih gaziranih pijačah so bile v omenjeni raziskavi tako visoke, da CSPI ocenjuje, da samo karamelna barvila v gaziranih pijačah sama po sebi povzročijo 15.000 primerov rakavih obolenj v ZDA (v naših razmerah v Sloveniji bi to lahko pomenilo potencialno do 75 primerov rakavih obolenj).

Omenjeni karamelni barvili se najdeta v mnogih gaziranih in sadnih pijačah, balzamičnem kisu, piškotih, itd. Pri projektu »Ni nam vseeno!« pozivamo vse potrošnike naj le preverjajo deklaracije izdelkov in bojkotirajo izdelke z nevarnimi karamelnimi barvili. Ti aditivi, ki služijo le kozmetičnim namenom, nimajo kaj početi v prehrambenih izdelkih.

Vir: http://www.cspinet.org/new/201203051.html
Seznam izdelkov, ki vsebujejo E150c – amonijev karamel: http://www.ninamvseeno.org/zdravje/e/iskanje_aditivi.aspx?id=E150c
Seznam izdelkov, ki vsebujejo E150d – amonijev sulfitni karamel: http://www.ninamvseeno.org/zdravje/e/iskanje_aditivi.aspx?id=E150d
 
01 MAR
2012

Nova Android aplikacija E-inspect v slovenščini

Z velikim veseljem sporočamo, da je odslej na voljo aplikacija E-inspect v slovenščini za mobilne telefone s sistemom Android. Razvil jo je majhen razvojni team z imenom Füneco, pri projektu pa smo rade volje priskočili na pomoč s par nasveti in dovolili uporabo naših ocen tveganj. Aplikacija vsebuje seznam aditivov (več kot 500 E števil) z ocenami tveganj za zdravje, obenem pa vsebuje vsak aditiv tudi informacijo o tem, ali je dovoljen v EU, informacijo o izvoru aditiva (naravni, sintetični) in ali gre za aditiv živalskega izvora. Možno je tudi iskanje po imenu aditiva ali po E številu ter filtriranje po posameznih kategorijah aditivov in glede na tveganje za zdravje.

Omenjena aplikacija rešuje problem potrošnikov v trgovini, ko se odločamo med različnimi izdelki, saj lahko zdaj brez problema preverimo, kakšne aditive posamezen izdelek vsebuje in tako izbiramo bolj zdrave, kvalitetnejše izdelke.

Aplikacija se nahaja na naslovu:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fueneco.additives.slo ali pod iskalnim nizom E-inspect ali E števila.

Srčno vabljeni k preizkusu aplikacije! :)
 
12 FEB
2012

Oznake za izvor aditiva

V seznamu aditivov in izdelkov smo dodali oznake za izvor aditiva, kjer gre lahko za aditiv naravnega izvora ali za sintetično pridobljen aditiv. V naslednjih dneh bomo zaradi dodatnega preverjanja oznake še dodajali in po potrebi spreminjali.
 
04 FEB
2012

Ste kdaj preverili iz česa so žvečilke?

V prilogi Dnevnika (priloga IN) je bil 26.1. objavljen članek o umetnih sladilih z naslovom "Ste kdaj preverili, iz česa so žvečilke". V članku je omenjen naš projekt, dosegljiv pa je tukaj.
 
26 JAN
2012

Infografika o aditivih

Pripravili smo zanimivo infografiko o aditivih, v kateri smo navedli 14 dejstev, ki jih morate vedeti. Vabljeni k ogledu!

Naš projekt je zdaj možno spremljati tudi preko Facebooka.
 
25 JAN
2012

Prenovljena spletna stran

Spletna stran je doživela temeljito prenovo, tako grafično kot informativno. Prav tako smo jo naredili veliko bolj uporabno, saj zdaj omogoča veliko več različnih funkcionalnosti. Vključili smo podatke o aditivih živalskega izvora, kar bo prav prišlo vegetarijancem in veganom. Pri izdelkih smo dodali tudi ustrezne opombe o kofeinu, če ga izdelek vsebuje. Izdelki zdaj vsebujejo tudi podatke o proizvajalcih, malce bolj je predstavljena tudi naša ekipa, obenem smo pripravili tudi seznam koristnih povezav o aditivih, brez katerih danes ne gre. Kmalu se obeta še marsikaj novega...

Pridobili smo tudi moralno podporo projekta Vege ponedeljek, ki se zavzema za to, da bi bil vsak ponedeljek dan brez mesa.
 
 

O nas


Jan Gams

Idejni vodja projekta, po izobrazbi organizator dela - informatik, po duši pa velik resnicoljub in zagovornik pravičnosti. Z vsem srcem verjame, da lahko skupaj naredimo...


Irena

Prostovoljka, po izobrazbi ekonomistka, nudi pomoč pri organizaciji projekta in pri usmeritvah projekta v prihodnje. Obožuje živali, nora na pse...
Laura

Prostovoljka, po izobrazbi socialna delavka, odgovorna za področje kozmetike, je neutrudna raziskovalka spornih in malo manj spornih sestavin...


Monika

Prostovoljka, po izobrazbi grafična tehnologinja, nudi pomoč pri grafičnem oblikovanju, oblikovala infografiko o aditivih...

Kontaktiraj nas / Sledi nam


E-pošta:

info@ninamvseeno.org

Facebook:

Twitter:Pinterest:


Follow us on Pinterest


Podporniki

Ajda Vrzdenec - društvo za biološko-dinamično gospodarjenjebodieko.si - prvi slovenski eko portalDruštvo za laboratorijsko medicinoEkoci - Eko civilna iniciativa SlovenijeZavod Ekologičen - zdravo življenje, zavedanje narave...Focus - društvo za sonaraven razvojITR - inštitut za trajnostni razvoj
MojaTrznica.si - naravnost do vaših vrat
Skupaj za zdravje človeka in narave
Smetumet - kulturno ekološko društvo
Studio 12 - Čas za drugo perspektivo
Umanotera - Slovenska fundacija za trajnostni razvoj
Vege ponedeljek - Naj bo ponedeljek dan brez mesa!
Zeleni zabojček - dostava ekološke hrane© 2009-2015 Projekt "Ni nam vseeno!" Vse pravice pridržane.