Ni nam vseeno! - Seznam aditivov in izdelkov z aditivi, seznam kozmetičnih sestavin in izdelkov  
 

  NOVICE
         2014
         2013
         2012
         2011
         2010
         2009


 Naroči se na novice 
19 DEC
2013

Aditivi v bonbonierah

Prejšnji teden se je končala akcija popisa aditivov v bonbonierah, ta teden pa smo večinoma zaključili z vnosom podatkov (čakamo še na nekaj izdelkov). Na spletni strani smo tako zbrali 136 bonbonier!
Seznam vseh bonbonier najdete tukaj: http://www.ninamvseeno.org/zdravje/e/izdelki_aditivi.aspx?group=sladkarije&sub=bonboniere

Najboljši izdelki so: Basini Cherry Pralines (Lidl), Basini Chocolate Sticks (Lidl), Choceur Fruits de Mer (Hofer), Favorina Expressions Gourmandes (Lidl), Favorina P'tites Figourines (Lidl), Feine Meeresfrüchte (Maitre Truffout), Truffes Fantaisie (Jacquot) in Palace Haselnuss Pralinen (Lidl).

Slabo so se odrezali: Pralines Selection (Lidl), Šumi Choco Jelly (Žito), Swiss Luxury Selection (Lindt), Swiss Tradition Deluxe (Lindt) in Lady Rose (Bonbonetti Choco).

Nobenih umetnih barvil ali sladil
Stanje na področju bonbonier je mnogo boljše kot smo sprva pričakovali, saj nismo zasledili nobenih izdelkov, ki bi vsebovali sporna umetna barvila ali sladila. Edina nevarna aditiva smo zasledili v izdelku Pralines Selection (Lidl), in sicer sredstvo za zgoščevanje E407 – karagenan ter v izdelku Šumi Choco Jelly (Žito), kjer so uporabili barvilo E150d – amonijev sulfitni karamel. Oba aditiva sta popolnoma nepotrebna.

Žužki v vaši bonbonieri?
Nekateri proizvajalci še vedno uporabljajo barvilo E120 - karminsko kislino, ki je pridobljeno s sušenjem in mletjem majhnih hroščkov, predvsem za obarvanje pralinejev oz. nadeva bonbona z rdečo barvo (jagoda, malina, višnja). O tem smo že pisali pri popisu sladoledov... (za več informacij si oglejte novice z dne 23.8.2013)

Izdelki, kjer je uporabljena E120 - karminska kislina:
- Mercator Praline (Kandit), kjer vas bodo skušali prepričati, da jeste malinine pralineje,
- I love Milka - strawberry & milk cream (Mondelez International), kjer vas bodo skušali prepričati, da jeste jagodno kremo in
- Tuš Verdi Verdi Praline (Engrotuš).

Sončnični lecitin namesto sojinega
Opazili smo, da mnogi proizvajalci v svoje bonboniere namesto sojinega dodajajo sončnični lecitin, ki nima tveganja povezanega z GSO, kar je pohvalno. Upamo, da to sčasoma postane praksa vseh proizvajalcev.

Hvala vsem prostovoljkam in prostovoljcem za sodelovanje pri popisu!
 
02 DEC
2013

Mesečne e-novice - november 2013

E-novice s področja zdrave prehrane za mesec november 2013 najdete tukaj.
 
28 NOV
2013

Akcija - Popišimo bonboniere!

Veseli december se bliža in s tem čas, ko obdarujemo svoje bližnje. Ker želimo za svoje bližnje samo najboljše, smo se odločili, da zopet sprožimo akcijo popisa in tako popišemo vse bonboniere, ki so na tržišču! Tako bo veliko bolj jasno, katere bonboniere so za nas in za naše najdražje sprejemljive in katere ne. Mnoge bonboniere bi namreč utegnile vsebovati nevarna umetna barvila in sladila, ki nekako ne sodijo med praznična darila, obenem pa verjetno vsebujejo tudi mnogo drugih nepotrebnih dodatkov.

Vabljeni k sodelovanju v akciji, potrebujemo nekaj prostovoljk in prostovoljcev (lahko tudi v parih ali skupinah), in sicer za popis bonbonier v trgovinah:
- Mercator (že zasedeno),
- Spar (že zasedeno),
- Tuš (že zasedeno),
- Hofer (že zasedeno),
- Lidl (že zasedeno) in
- ostalo (Leclerc, Eurospin,...) kot opcijsko oz. če bo interes.

Vsi prostovoljci se prijavite do nedelje, 1.12.2013, sama akcija pa bo izvedena do 10.12.2013. Podrobna navodila dobite po e-pošti.

Naj bo letošnji december drugačen! Kupujmo premišljeno, pregledujmo deklaracije na izdelkih in se odločajmo le za tiste manj predelane izdelke, ki ne vsebujejo nevarnih aditivov! Privoščimo svojim najbližjim le najboljše!
 
10 NOV
2013

Povišano tveganje za E322 - lecitin

Pri projektu »Ni nam vseeno!« smo se odločili za povišanje tveganja za aditiv E322 – lecitin, in sicer smo ga na naši spletni strani spremenili iz neškodljivega v škodljivega.

Lecitin, ki je večinoma pridobljen iz soje (sojin lecitin) in je stranski produkt pri proizvodnji sojinega olja, lahko predstavlja tveganje za zdravje, saj je že več kot 90% soje na svetu gensko spremenjene. Kot emulgator se lecitin uporablja v mnogih izdelkih - sladkarijah (čokoladah, piškotih, sladoledih, žvečilnih gumijih, namazih, kosmičih), kruhu in pecivu, testeninah, itd.

Sončnični lecitin, ki je pridobljen iz sončničnih semen ne predstavlja tveganja za zdravje.

Odsvetujemo uživanje soje in drugih izdelkov iz soje, ki niso ekološko pridelani. Samo ekološki certifikat zagotavlja, da izdelek ne vsebuje GSO.
 
03 NOV
2013

Mesečne e-novice - oktober 2013

E-novice s področja zdrave prehrane za mesec oktober 2013 najdete tukaj.
 
03 OKT
2013

Mesečne e-novice - september 2013

E-novice s področja zdrave prehrane za mesec september 2013 najdete tukaj.
 
16 SEP
2013

Spremenimo minus v plus!

Spremenimo minus v plus!

Pri projektu "Ni nam vseeno!" smo se kot partner pridružili kampanji spletne skupnosti za aktivno državljanstvo Tretji člen: vabimo vas, da podpišete peticijo, ki od Vlade Republike Slovenije zahteva, da v rebalansu proračuna za leto 2014 zagotovi ukinitev škodljivih subvencij v višini vsaj 100 milijonov EUR in s tako privarčevanimi sredstvi ohrani pravice na področju zdravstva, izobraževanja, sociale, kulture in pokojnin.

Preberite več o vsebini kampanje in podpišite peticijo na spletni strani www.tretjiclen.si/slo/mp
 
03 SEP
2013

Mesečne e-novice - avgust 2013

E-novice s področja zdrave prehrane za mesec avgust 2013 najdete tukaj.
 
23 AVG
2013

Aditivi v sladoledih

Včeraj se je končala akcija popisovanja sladoledov, odziv je bil zelo dober, na spletni strani pa smo zbrali 93 sladoledov!
Seznam vseh sladoledov najdete tukaj: http://www.ninamvseeno.org/zdravje/e/izdelki_aditivi.aspx?group=sladkarije&sub=sladoledi

Najboljši izdelki so: Ballino Ice Cream Chocolate (Lidl), Ecorino Choco Sticks (Lidl), Grandessa Premium Mini Mix (Rosen Eiskrem), Grandessa Premium Stracciatella(Rosen Eiskrem), Grandessa Walnuss (Rosen Eiskrem), Leone Žogica (Incom), Mercator Lumpi - vanilija (Incom), Noblissima Bourbon Vanilla (DMK), Noblissima Walnut (DMK), Noblissima Stracciatella (Lidl), Spar vanilija (Spar), Spar stracciatella (Spar), Spar Premium Macadamia (Spar), Vanille Sticks (Ysco).

Slabo so se odrezali: sladoledi proizvajalcev Unilever (Algida, Carte d'Or, Magnum, Viennetta), Mars Inc. (Bounty, Snickers), Ljubljanske mlekarne (vsi), Incom (Leone, Mercator), Ledo (Quattro).

Nevarni karagenan
Večina sladoledov vsebuje nevarno gostilo E407 - karagenan, to je sulfatni polisaharid, ki ga pridobivajo iz rdečih alg. Lahko je onesnažen z etilenskim oksidom, ki je znan karcinogen, pri podganah in morskih prašičkih pa karagenan povzroča razjede v črevesju. Kot je razvidno iz seznama, dodajanje karagenana ni nujno, saj ga nekateri proizvajalci ne uporabljajo.

Kdaj ste nazadnje jedli insekte v sladoledu?
Nekateri proizvajalci uporabljajo barvilo E120 - karminsko kislino, ki jo pridobivajo s sušenjem in mletjem majhnih hroščkov, predvsem za obarvanje sladoleda rdeče barve (gozdni sadeži, jagoda, češnja). Mnjami! Domišljija nekaterih proizvajalcev res ne pozna meja. To rdeče »naravno« barvilo lahko izzove alergijske reakcije in bi ga lahko brez težave zamenjali z ekstraktom iz rdeče pese ali paradižnika (likopen).

Za več informacij o tem kako pridobivajo to skrajno neokusno barvilo preberite: http://www.businessinsider.com/how-cochineal-insects-color-your-food-and-drinks-2012-3?op=1
Zanimiv video - parodija: http://www.youtube.com/watch?v=BxuxtO_D5rE

Več kot 10 aditivov
Nekateri sladoledi so močno procesirani in vsebujejo tudi po 13, 14 ali celo 15 aditivov. Praviloma so to banjice, pri katerih gre za več različnih okusov. Taki sladoledi so npr. Ledo Quattro Italiano (Ledo), Leone Premiere – pomarančni objem (Incom), Mercator Delicious Family (Incom)...

Sladoled brez aditivov – ali obstaja?
Izmed vseh sladoledov nismo našli nobenega brez aditivov, kar je res škoda. Še vedno smo optimisti in verjamemo, da tak sladoled obstaja (najbrž v kakih bio trgovinah ali trgovinah z zdravo prehrano), saj tudi doma za izdelavo domačega sladoleda ne potrebujemo nobenih aditivov.

Hvala vsem za sodelovanje, akcija je bila čudovita! :)

 
08 AVG
2013

Vroča poletna akcija - Popišimo sladolede!

V tej hudi poletni vročini se med drugim hladimo tudi s sladoledom. Vendar, kaj vse je v sladoledih? Kako vemo kateri sladoled je kvaliteten? Kateri vsebuje čim manj nevarnih ali nepotrebnih dodatkov? Je slučajno na voljo tudi sladoled brez aditivov? Na vsa ta vprašanja bomo poskušali odgovoriti v avgustovski akciji popisa sladoledov.

Akcija bo tokrat potekala malo drugače kot ponavadi. Ker ne privoščimo nobenemu, da dalj časa stoji pred ledeno-mrzlimi hladilniki v trgovskih centrih (čeprav bi najbrž tudi to bilo komu všeč v tej vročini), smo se odločili, da vsak popiše sladoled, ki ga je kupil oz. ga ima pri sebi doma.

Navodila za popis so v prilogi, akcija pa bo trajala do 22. avgusta. Vabljeni k sodelovanju!

Pa dober tek! Privoščite si dober sladoled! ;)

Navodila za popis sladoledov
 
02 AVG
2013

Mesečne e-novice - julij 2013

E-novice s področja zdrave prehrane za mesec julij 2013 najdete tukaj.
 
08 JUL
2013

Aditivi v čipsih

Danes smo na naši spletni strani objavili rezultate akcije popisa čipsov, ki se je končala pretekli mesec. Skupno je objavljenih kar 97 izdelkov, od tega jih 29 vsebuje nevarni ojačevalec okusa E621 - mononatrijev glutaminat, ostali pa naj tega aditiva ne bi vsebovali. Mnogi izdelki (označeni z zeleno kljukico) pa vseeno vsebujejo »kvasni ekstrakt«, ki je sestavina pod katero lahko proizvajalci skrijejo sporni ojačevalec okusa. Na inšpektorat smo že naslovili vprašanje glede možnosti, da se to v praksi tudi res dogaja.

Seznam vseh čipsov najdete tukaj: http://www.ninamvseeno.org/zdravje/e/izdelki_aditivi.aspx?group=slani%20program&sub=cips

Čips kot živilo predstavlja zelo slabo izbiro in nima nobene prehranske vrednosti (razen kalorij), saj poleg visoke vsebnosti soli in maščob vsebuje tudi nevarni akrilamid, ki je znana toksična snov in povzroča raka, nastaja pa pri cvrtju in pečenju nad 120° C (še hitreje pa se tvori nad 170° C). Več o akrilamidu si lahko preberete na straneh:
http://www.zzv-lj.si/strokovna-priporocila/kemija/akrilamid-v-zivilih
http://www.veskajjes.si/index.php?option=com_content&view=article&id=1125:akrilamid-ga-zauijete-preve&catid=35:zdravo-prehranjevanje&Itemid=25

Kot da vse to ne bi bilo dovolj, smo pri uživanju čipsov izpostavljeni dodatnemu tveganju zaradi nevarnih aditivov kot je E621 – mononatrijev glutaminat. V enem izmed izdelkov smo celo našli nevarno umetno sladilo E951 – aspartam, ki je popolnoma nepotrebno.

Mnogi ste mogoče že opazili, da pri nekaterih čipsih sploh ne gre za rezine krompirja, temveč gre v bistvu za posušen krompirjev pire v prahu (?), kar pomeni, da je tak izdelek močno procesiran. Čipsi, ki vsebujejo več aditivov so tudi tisti z različnimi okusi, npr. s papriko, kislo smetano in čebulo, sirom itd. Navadni čipsi načeloma vsebujejo samo tri sestavine (na deklaraciji glejte na »krompir, olje, sol«).

Če že občasno uživamo čipse, se raje odločajmo za bolj »zdrave« alternative, kot so npr. manj slani čipsi iz rdeče pese, sladkega krompirja, manioke, čebule, itd. Take čipse dobite v raznih trgovinah z bio prehrano. Še bolje pa je, da namesto čipsa posežemo po bolj zdravih prigrizkih (oreščki, suho sadje)... :)

Hvala Mariji, Marjanci, Tini, Miši in Ireni za pomoč pri popisu izdelkov in vsem, ki ste bili pripravljeni sodelovati!
 
02 JUL
2013

Mesečne e-novice - junij 2013

E-novice s področja zdrave prehrane za mesec junij 2013 najdete tukaj.
 
22 JUN
2013

POZOR: Potencialno nevarna sukraloza

Sporočamo, da smo povišali tveganje za umetno sladilo E955 - sukraloza na "škodljivo", saj je ameriški Center za znanost v javnem interesu (CSPI) pred kratkim objavil novico, da je študija neodvisnega italijanskega laboratorija pokazala, da je omenjeno sladilo povzročilo levkemijo pri miših. Isti laboratorij je že pred leti objavil študije o tem, da aspartam povzroča raka pri podganah in miših. Pri sukralozi gre za sintetično kemično snov, ki jo ustvarijo s kemijsko reakcijo sladkorja (saharoza) in klora. Sukraloza je sicer bolj varna od izredno nevarnih umetnih sladil, kot so aspartam, saharin, acesulfam kalij in ciklamat, a se največkrat v izdelkih uporablja skupaj z acesulfam kalijem.

Svetujemo previdnost pri uživanju vseh izdelkov, ki vsebujejo umetna sladila!

Seznam izdelkov, ki vsebujejo aditiv E955 - sukraloza:
http://www.ninamvseeno.org/zdravje/e/iskanje_aditivi.aspx?id=E955

Vir: http://www.cspinet.org/new/201306121.html
 
02 JUN
2013

Mesečne e-novice - maj 2013

E-novice s področja zdrave prehrane za mesec maj 2013 najdete tukaj.
 
01 JUN
2013

Začetek akcije "Popišimo čipse!"

Danes se uradno začenja akcija »Popišimo čipse!«, v kateri sodeluje 6 prostovoljcev, večina od teh pa se je javila že v prvih 24-ih urah, kar je zelo pohvalno! :)

Akcija bo trajala do nedelje, 16.6.2013, v njej pa bomo popisali vse čipse na naših trgovskih policah in tako ugotovili katere nevarne ali nepotrebne aditive vsebujejo, obenem pa analizirali tudi prehranski profil teh izdelkov.
 
17 MAJ
2013

Akcija - Popišimo čipse!

Pri projektu »Ni nam vseeno!« smo se odločili, da sprožimo eno udarniško akcijo :) in popišemo vse čipse na trgovskih policah! Zanima nas predvsem, koliko čipsov vsebuje nevarni E621 – mononatrijev glutaminat in morebitne druge škodljive dodatke.

Ta ojačevalec okusa je namreč izredno nevaren za uživanje, saj lahko povzroči glavobol, pekoč in ščemeč obcutek v vratu in na podlakteh, napetost obraza, žejo, hladen znoj, omotico, slabost, diarejo, trebušne krče, motnje v srčnem ritmu, težave z dihanjem. Raziskave kažejo tudi, da v velikih količinah povzroča možganske poškodbe pri laboratorijskih živalih. Uporaba tega aditiva v izdelkih omogoča proizvajalcem, da zmanjšajo količino pravih sestavin v hrani, saj okus mononatrijevega glutaminata v izdelku prevladuje.

Vabljeni k sodelovanju v akciji, potrebujemo nekaj prostovoljk in prostovoljcev (lahko tudi v parih ali skupinah), in sicer za popis čipsov v trgovinah:
- Mercator (že zasedeno),
- Spar (že zasedeno),
- Tuš (že zasedeno),
- Hofer (že zasedeno),
- Lidl (že zasedeno) in
- ostalo (Leclerc, Eurospin,...) kot opcijsko oz. če bo interes.

Vsi prostovoljci se prijavite do petka, 31.5.2013, akcija pa bo potekala v prvi polovici junija. Nadaljna navodila dobite po e-pošti.

Skupaj nam bo uspelo, popišimo čipse na trgovskih policah in sporočimo proizvajalcem in trgovcem, da bomo uživali samo skrbno pripravljene izdelke brez nevarnih aditivov!

Navodila za prostovoljce
 
01 MAJ
2013

Mesečne e-novice - april 2013

E-novice s področja zdrave prehrane za mesec april 2013 najdete tukaj.
 
04 APR
2013

Mesečne e-novice - marec 2013

E-novice s področja zdrave prehrane za mesec marec 2013 najdete tukaj.
 
29 MAR
2013

Aditivi v sirupih

Tokrat smo pod drobnogled vzeli "sadne" sirupe. Objavili smo podatke o kar 87 sirupih, ki smo jih našli v večjih trgovskih centrih.

Hvalimo sirupe Dana Pika, Fructal, Spitz, Natureta in Yo. Malce slabše so se odrezali sirupi Mercator (razen generičnih), Plein Sud, Sunquick in Tuš (razen okusa jabolko). Grajamo pa sirupe Spar, Spar Budget, Frupi (čeprav so nekateri izdelki zelo dobri - upamo, da gre za novejše izdelke v primerjavi s poraznimi starimi sirupi), Karakal, Mercator (generične blagovne znamke), Lidl, Nektar Natura, Olimp, Presad in Tuš (jabolko). Večina izmed teh vsebuje sporna umetna sladila, barvila in konzervanse.

Za najslabši izdelek smo izbrali sirup Olimp (malina/pomaranča) podjetja Vital Mestinje, ki vsebuje skupno 9 aditivov, od tega 7 zelo nevarnih aditivov (sporna umetna azo barvila, natrijev benzoat in četverico spornih umetnih sladil). Vse čestitke zmagovalcu!

Preglejte seznam sirupov
 
12 MAR
2013

Odziv na oddajo in nove funkcionalnosti na spletni strani

Zadnje tri tedne (po oddaji Zdravje Slovencev: Aditivi v živilih) smo bili priča velikemu odzivu ljudi, ki so/ste nas zasuli z novimi izdelki... Tako smo samo v zadnjih 14 dneh vnesli v sistem točno 100 izdelkov, kar je skoraj 10% vseh izdelkov na naši spletni strani! :)

Tako se je v tem času tudi pokazalo, da je na spletni strani vedno več in več (pod)kategorij izdelkov in da je iskalnik, s pomočjo katerega bi lahko vsak poiskal določen izdelek, že hudo potreben. Najbrž bo veliko izmed vas zdaj veselih, da smo tako na naši spletni strani (končno) omogočili iskanje po izdelkih.

Obenem pa smo dodali tudi filtriranje po nevarnosti tako, da lahko zdaj v posameznih kategorijah izdelkov izberete posebej npr. vse neškodljive, izredno nevarne, škodljive izdelke... Tudi ta funkcionalnost utegne koristiti mnogim, saj lahko tako lažje najdete samo neškodljive izdelke, preden se odpravite v trgovino.
 
28 FEB
2013

Mesečne e-novice - februar 2013

E-novice s področja zdrave prehrane za mesec februar 2013 najdete tukaj.
 
18 FEB
2013

Oddaja "Aditivi v živilih"

Včeraj je bila na TV SLO 1 ob 21.55 predvajana polurna dokumentarna oddaja Aditivi v živilih, in sicer v sklopu serije Zdravje Slovencev (prvi del od petih).
http://www.rtvslo.si/napovednik/zdravje-slovencev-aditivi-v-zivilih-dokumentarna-serija-1-5/32849

V oddaji je bil omenjen tudi naš projekt, na kar smo zelo ponosni. :) Ker je to prva »prava« oddaja o aditivih, ki skrbno analizira vse pomisleke pri uporabi aditivov v živilih in obravnava tudi možna tveganja za zdravje, vam ogled oddaje močno priporočamo. Ostale oddaje v sklopu omenjene serije bodo obravnavale še multiplo sklerozo, demenco, zdravilna zelišča in ženske spolne motnje.

Posnetek oddaje si lahko pogledate na naslovu:
http://tvslo.si/predvajaj/aditivi-v-zivilih-dokumentarna-serija-1-5/ava2.158917874/
 
30 JAN
2013

Mesečne e-novice - januar 2013

E-novice s področja zdrave prehrane za mesec januar 2013 najdete tukaj.
 
24 JAN
2013

Sledite nam na Pinterest strani!

Ljubitelji socialnih omrežij boste veseli novice, da ima tudi naš projekt svojo Pinterest stran, ki jo najdete na naslovu http://pinterest.com/ninamvseeno/.

Tam lahko najdete razne prispevke o aditivih v živilih, GSO, hitri hrani, razne filmčke in infografike, mnogo idej za serviranje hrane za otroke in še in še.

Pokukajte k nam! Sledite nam na Pinterest strani!
 
02 JAN
2013

Mesečne e-novice - december 2012

E-novice s področja zdrave prehrane za mesec december 2012 najdete tukaj.
 
 

O nas


Jan Gams

Idejni vodja projekta, po izobrazbi organizator dela - informatik, po duši pa velik resnicoljub in zagovornik pravičnosti. Z vsem srcem verjame, da lahko skupaj naredimo...


Irena

Prostovoljka, po izobrazbi ekonomistka, nudi pomoč pri organizaciji projekta in pri usmeritvah projekta v prihodnje. Obožuje živali, nora na pse...
Laura

Prostovoljka, po izobrazbi socialna delavka, odgovorna za področje kozmetike, je neutrudna raziskovalka spornih in malo manj spornih sestavin...


Monika

Prostovoljka, po izobrazbi grafična tehnologinja, nudi pomoč pri grafičnem oblikovanju, oblikovala infografiko o aditivih...

Kontaktiraj nas / Sledi nam


E-pošta:

info@ninamvseeno.org

Facebook:

Twitter:Pinterest:


Follow us on Pinterest


Podporniki

Ajda Vrzdenec - društvo za biološko-dinamično gospodarjenjebodieko.si - prvi slovenski eko portalDruštvo za laboratorijsko medicinoEkoci - Eko civilna iniciativa SlovenijeZavod Ekologičen - zdravo življenje, zavedanje narave...Focus - društvo za sonaraven razvojITR - inštitut za trajnostni razvoj
MojaTrznica.si - naravnost do vaših vrat
Skupaj za zdravje človeka in narave
Smetumet - kulturno ekološko društvo
Studio 12 - Čas za drugo perspektivo
Umanotera - Slovenska fundacija za trajnostni razvoj
Vege ponedeljek - Naj bo ponedeljek dan brez mesa!
Zeleni zabojček - dostava ekološke hrane© 2009-2015 Projekt "Ni nam vseeno!" Vse pravice pridržane.