Pregled aditiva

E270 - mlečna kislina
Lactic acid

ALTERNATIVNA IMENA

laktoza

ALTERNATIVNA ANGLEŠKA IMENA

/

KATEGORIJA

konzervansi

SPREJEMLJIVI DNEVNI VNOS (ADI)

ni omejen oz. določen (JECFA, 1973)
ni omejen oz. določen (JECFA, 2001)

OPIS ADITIVA

Mlečna kislina je naravna kislina, ki je prisotna v večini sadežev. Nastaja pri bakterijski fermentaciji, prisotna je v vseh fermentiranih izdelkih. Uporablja se kot konzervans, ki izdelke varuje pred bakterijami in glivami.

Uporablja se v različnih produktih, od kumaric, fižola, otroške hrane pa tudi v gaziranih pijačah, sladkarijah, margarinah. Najdemo jo tudi v pivu, kruhu, siru, hrenu, smetani, paradižniku, itd.

Je nenevaren dodatek, naravno je prisoten v telesnih celicah. Previdnost je potrebna edino pri manjših otrocih in dojenčkih, pri katerih lahko povzroči prebavne motnje ter pri ljudeh, ki so občutljivi na kis. Sprejemljiv dnevni vnos (ADI) ni določen.

Podprite naš projekt

Projekt Ni nam vseeno je naše darilo vam. Ustvarjamo ga s srcem, v želji, da najdete koristne informacije, ki bi vam lahko pomagale, da (p)ostanete zdravi. Vsak doniran znesek bo porabljen za dober namen.
Doniraj
Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.