Pregled aditiva

E251 - natrijev nitrat
Sodium nitrate

ALTERNATIVNA IMENA

/

ALTERNATIVNA ANGLEŠKA IMENA

Chile saltpeter

KATEGORIJA

konzervansi

SPREJEMLJIVI DNEVNI VNOS (ADI)

3,700 mg/kg telesne teže/dan (SCF, 1997)
3,700 mg/kg telesne teže/dan (JECFA, 2002)
3,700 mg/kg telesne teže/dan (EFSA, 2017)

OPIS ADITIVA

Natrijev nitrat je sol, ki se ga uporablja kot konzervans ali barvilo v izdelkih kot so sir, meso in mesni izdelki, pica, itd. Prisoten je tudi v gnojilih, pirotehniki, dimnih bombah, steklu, keramičnih emajlih, trdnih raketnih gorivih.

Nitrati niso strupeni, vendar, ko jih dodamo mesu, se pretvorijo v nitrite. Reagirajo z beljakovinami in tvorijo nitrozamine, od katerih so nekateri rakotvorni, povzročajo poškodbe DNK in povečajo umiranje možganiskih celic. Študije so pokazale na povezavo med nitrati in povečano smrtnostjo zaradi bolezni kot so Alzheimerjeva, Parkinsonova in sladkorna bolezen. Nitrozamini, ki se tvorijo v želodcu pa so bili povezani z rakom želodca in požiralnika, tudi rakom na debelem črevesju, ugotavlja World Cancer Research Fund UK. Dokazana je bila tudi rakotvornost nitrozaminov na poskusnih živalih. Ostali zdravstveni učinki nitrata so modrikast odtenek kože, ustnic, slabost, pospešen srčni utrip, pomankanje zavesti, koma in smrt. Dolga izpostavljenost nižjim ravnem nitrata rezultira v povečanju količine urina in krvavljenju vranice. Vsekakor ni primeren za nosečnice, dojenčke do 3 mesecev starosti in ni priporočljiv za otroke. Sprejemljiv dnevni vnos (ADI) je 5 mg/kg telesne mase.

Nitrite in nitrate se uporablja zato, ker preprečujejo rast bakterij, nasprotniki uporabe nitrita in nitrata pa smatrajo, da bi bila zamrzovanje in hlajenje dovolj za ta namen.

Podprite naš projekt

Z donacijo lahko podprete naše delo, da bomo še naprej lahko objavljali kakovostne vsebine. Hvala, ker nas podpirate!
2€
5€
10€
20€
Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.