Pregled aditiva

E211 - natrijev benzoat
Sodium benzoate

ALTERNATIVNA IMENA

/

ALTERNATIVNA ANGLEŠKA IMENA

/

KATEGORIJA

konzervansi

SPREJEMLJIVI DNEVNI VNOS (ADI)

5,000 mg/kg telesne teže/dan (EFSA, 2016)

OPIS ADITIVA

Natrijev benzoat se uporablja kot konzervans za živila in pri prikrivanju okusa hrane, ki je slabše kakovosti. Deluje protibakterijsko in protigljivično v rahlo kislih okoljih in se ga uporablja tudi kot razkužilo. V pirotehniki se uporablja kot gorivo.

Priporočljiv dnevni vnos: 5mg/kg (vključno z benzojevimi kislinami in benzoati). Najdemo ga v brezalkoholnih pijačah (tudi vode z okusi). Razni pomarančni sokovi vsebujejo velike količine aditiva (do 25 mg v 250ml). Uporablja se tudi v mlečnih in mesnih izdelkih, začimbah, dišavah ter sladkarijah.

Zadnje študije so pokazale, da natrijev benzoat lahko deaktivira dele DNK. Povezujejo ga tudi z okvarami jeter in Parkinsonovo boleznijo. V kombinaciji z vitaminom C (E300 - askorbinska kislina), lahko nastane potencialno kancerogena substanca (benzen). Ena od študij je dokazala tudi, da je E211 ena od šestih substanc, ki povzročajo hiperaktivnost ADHS.

Ni priporočljivo za otroke in ljudi, ki trpijo za astmo ali so preobčutljivi na aspirin ali trpijo za boleznimi kože (urtikarija), saj lahko pride do alergijskih reakcij in izpuščajev (koprivnica). Do poslabšanja bolezenskega stanja pa lahko pride še posebej ob zaužitju benzojske kisline v kombinaciji s tartrazinom (E102).

Podprite naš projekt

Z donacijo lahko podprete naše delo, da bomo še naprej lahko objavljali kakovostne vsebine. Hvala, ker nas podpirate!
2€
5€
10€
20€
Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.