Pregled aditiva

E320 - butilhidroksianizol
Butylated hydroxyanisole

ALTERNATIVNA IMENA

BHA, terc-butilhidroksianizol

ALTERNATIVNA ANGLEŠKA IMENA

BHA

KATEGORIJA

antioksidanti

SPREJEMLJIVI DNEVNI VNOS (ADI)

0,500 mg/kg telesne teže/dan (JECFA, SCF, 1989)
1,000 mg/kg telesne teže/dan (EFSA, 2011)

OPIS ADITIVA

Butilhidroksianizol (BHA) je antioksidant, ki ga dobimo z reakcijo 4-metoksifenola in izobutilena. Ker zavira oksidiranje in razvoj neprijetnih vonjav se ga uporablja kot konzervans v hrani in njeni embalaži oziroma pakiranju, v živalski krmi, kozmetiki, v izdelkih iz gume in naftnih derivatov pa tudi v zdravilih.

Od sredine prejšnjega stoletja se BHA dodaja jedilnim oljem, mastem, margarinam, žvečilnim gumijem, bonbonom, orehom in na splošno živilom, ki vsebujejo veliko maščob (npr. pri hitro pripravljenih izdelkih iz krompirja in tudi pri pekovskih izdelkih, ker je stabilen pri visokih temperaturah (npr. piškoti, torte, peciva).

US National Institutes of Health poroča o rakotvornosti snovi pri testnih živalih, še posebej v velikih odmerkih. Čeprav je priporočeni dnevni odmerek do 0,5 mg/kg telesne teže po mnenju nekaterih mnogo prenizek, da bi dosegli rakavo stanje, spet po mnenju drugih, npr. države Kalifornije je snov rakotvorna. BHA je prepovedan na Japonskem že od leta 1958, bil je priporočen za umik v Veliki Britaniji, vendar je država to opustila, veriga s hitro hrano McDonald's pa je morala opustiti uporabo dodatka v svojih izdelkih v ZDA leta 1986.

Prepovedan je v prehrani za dojenčke. Lahko izove alergijsko reakcijo, hiperaktivnost ali druge reakcije (tik). Ni priporočljiv za otroke, saj skupina za podporo otroške hiperaktivnosti ostro zagovarja opustitev dodatka, zaradi vpliva na hiperaktivne vedenjske motnje pri otrocih. V kombinaciji z visoko vsebnostjo vitamina C se lahko proizvajajo prosti radikali, ki poškodujejo celice, vključno z DNK. Vse to je spodbudilo mnoge razprave v EU in v odboru za aditive ANS, da sprožijo dodatne študije o škodljivosti in omejijo uporabo BHA.

Podprite naš projekt

Z donacijo lahko podprete naše delo, da bomo še naprej lahko objavljali kakovostne vsebine. Hvala, ker nas podpirate!
2€
5€
10€
20€
Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.