Ciprska vlada: Zaščitimo otroke pred sevanji mobilnih telefonov in brezžičnih (Wi-Fi) naprav

Objavljeno: 14.7.2019

Državni komite za okolje in zdravje otrok ciprske vlade je objavil videoposnetek, ki ozavešča o nevarnostih sevanj mobilnih telefonov in drugih brezžičnih naprav. Medtem ko je pri nas ta problematika še vedno zapostavljena (oziroma celo subvencioniramo nakup novih brezžičnih naprav v šolah in vrtcih), na Cipru in v mnogih drugih državah že nekaj časa pozivajo k zmanjševanju izpostavljenosti in skušajo v čim večji meri zaščititi otroke in druge ranljive skupine.

Prevod zapisa videoposnetka:

Naši otroci živijo v elektronski dobi, vsak dan povezani, izpostavljeni sevanjem mobilnih telefonov, tablic in ostalih brezžičnih naprav. Svetovna zdravstvena organizacija [to sevanje] opredeljuje kot možen karcinogen za ljudi (skupina 2B). Novejše raziskave pa kažejo, da takšno sevanje lahko vodi do zelo resnih učinkov, vključno z motnjami v delovanju možganov, motnjami reproduktivnega sistema ter motnjami v razvoju, in vpliva na naša telesa na celičnem nivoju, vključno z našim DNK. Sevanja lahko vplivajo na pozornost, povečujejo anksioznost in vodijo do drugih nevroloških motenj. Naši otroci so zelo ranljivi, a jih pred nevarnostjo lahko v veliki meri zaščitimo. Vemo, kako to narediti.

"Če nas imate radi, zakaj nas obsevate z brezžičnimi napravami in mobilnimi telefoni? Imamo pravico do zdravja. Vi nas lahko zaščitite."

Priporočila znanstvenikov, učiteljev in zdravnikov so zmanjšati izpostavljenost otrok sevanjem zaradi elektronike, mobilnih telefonov, tablic in brezžičnih povezav, kot je Wi-Fi, še posebej doma in v šoli.

Dr. Maro Solomou, Ciprska pediatrična šola: "Izpostavljanje otrok elektroniki je nevarno. Ne dovolite uporabe brezžičnih naprav otrokom, mlajšim od 14 let, in na ta način zaščitite njihovo zdravje. Enako velja za nosečnice. Ne imejte svojega mobilnega telefona v spalnici, ne nosite ga v žepu ali blizu vašega prsnega koša. Uporabljajte prostoročno opremo in telefon držite stran od vašega telesa."

"Zavedam se nevarnosti. Odločil sem se za ožičeno spletno povezavo (namesto brezžične). Wi-Fi vklopim samo, ko ga potrebujem, in nikoli v bližini otrok. Nikoli ne uporabljam mobilnega telefona, ko so v avtu otroci. To je zame zelo pomembno. Svoje otroke bom zaščitil."

V Franciji je Wi-Fi prepovedan na mestih, kjer se zadržujejo majhni otroci. Na takšnih mestih bi morale biti brezžične povezave močno omejene.

"75% našega časa preživimo v šoli in doma. Prosimo za zaščito pred Wi-Fi-jem in mobilnimi telefoni. Zdravje je naša pravica. Ali nam ga ne privoščite?"

Nimamo pravice tvegati zdravja naših otrok in pričakovati, da bodo drugi ukrepali. Dajmo udobje na stran in jim zagotovimo najlepše darilo - ZDRAVJE. Ravnajmo previdno, še posebej doma in v šoli.

"Moj dom je središče ljubezni in varnosti. Izklopim brezžično povezavo, ko jo ne uporabljam, še posebej, ko so doma otroci. Vedno jo izklopim ponoči. Zelo enostavno je zmanjšati izpostavljenost z izklapljanjem Wi-Fi-ja, ko ga ne uporabljamo. Hočem, da moji otroci živijo dolgo."

Življenje in prihodnost naših otrok je v naših rokah. Podarite svojim otrokom neprecenljivo darilo - zdravje.

Državni komite za okolje in zdravje otrok ciprske vlade

Podprite naš projekt

Projekt Ni nam vseeno je naše darilo vam. Ustvarjamo ga s srcem, v želji, da najdete koristne informacije, ki bi vam lahko pomagale, da (p)ostanete zdravi. Vsak doniran znesek bo porabljen za dober namen.
Doniraj

Zaupajte nam svojo zgodbo!

Vam aditivi, kozmetične sestavine ali elektromagnetna sevanja povzročajo probleme? Ste prepoznali povezavo z vašimi simptomi? Pišite nam o svojih izkušnjah na info@ninamvseeno.org!

Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.