PO OZNAKAH
5G aditivi adjuvanti AIDS ajurveda alergije alge aloe vera aluminij anemija antibiotiki antidepresivi antropologija ARDS astma avtizem avtoimunske bolezni baker bakterije baterije bazna postaja biodiverziteta bolhe brezposelnost brezvrvični telefon budizem cenzura cepiva cepljenje Cervarix Charles Eisenstein Claus Köhnlein Cochrane covid-19 čebele čistila črevesje čuječnost daljnovod darilna ekonomija demokracija denar deževni pragozd diabetes dihala dihanje DNK dušik dvoživke E120 E250 E407 E450 E451 E452 E621 ekološke sveče ekonomija električna napeljava elektronske sveče epidemija farmacija feritin flebotomija fosfati FSME-Immun gibanje gnojila gozdovi gripa GSO Hans Selye Helena Norberg-Hodge hemoglobin hemokromatoza hepatitis hiperaktivnost hipoksemija hormoni HPV hrenovke humanitarnost iatrogene poškodbe ICNIRP Indija infekcijske bolezni insekticidi intenzivna vzreja intubacija javno dobro jetra jod kanalizacija kandidiaza karagenan karantena kava kisik klimatske spremembe klopi KME kmetijstvo kompost kompostno stranišče KOPB korale koronavirus korupcija kriza krma krvni tlak kvasovke laboratorijske preiskave Ladakh ledvice levkemija ležarina lokalne valute Lyrica mačke mamografija maternični vrat medicina mediji meditacija mehanska ventilacija meningoencefalitis menstruacija meso migranti mikroorganizmi mikrovalovi minimalna plača mobilni telefon monetizacija motnja propadanja čebeljih družin možgani nadledvična žleza Nara Petrovič navigacija nevarni odpadki nevrotoksičnost nikelj nitrati nitriti nitrozamini nosečnost obresti odpadki ogljikov dioksid okolje onesnaženje orientacija osteoporoza otroci pandemija parafin paraliza PCB PCR permakultura permetrin pesticidi Peter Gøtzsche piretroidi plastika pljuča pljučnica plodnost podtalnica poliamini prašičja gripa prebava predrakave spremembe prehrana prehranska dopolnila prekarno delo propaganda protesti protitelesa protivirusna zdravila prst psi ptiči ptičja gripa rak Ray Peat razkužila recikliranje re-lokalizacija remdesivir respiratorji ribe samomor SAR SARS Satish Kumar sevanja sežig Silgard Silvio Gesell skupnost sol solarne sveče sončne celice spanje srce in ožilje staranje stranski učinki stres sveče svetloba ščitnica šola španska gripa šport tehnologija testiranje težke kovine tradicija transferin trebušna slinavka ulcerozni kolitis uši UTD virusi vitamini vnetje voda vrtnarjenje Wi-Fi zakol zakonodaja zdravila zdravje zelenjava zemlja znanost železo želodec žuželke

Kdo so znanstveniki, ki opozarjajo na škodljivost elektromagnetnih sevanj?

Objavljeno: 28.1.2020

Člani našega portala že dolgo spremljamo delo skupine znanstvenikov, ki so poslali poziv Združenim narodom, v katerem zahtevajo nujno ukrepanje in ustrezno znižanje dovoljenih mejnih vrednosti za izpostavljenost elektromagnetnim sevanjem. Poziv je do danes podpisalo 252 znanstvenikov iz 43 držav (podoben poziv proti uvedbi 5G pa je podpisalo 268 znanstvenikov iz 42 držav). A kdo ti znanstveniki pravzaprav so? Gre za večino ali manjšino, kredibilne strokovnjake ali nepomembne teoretike zarot?

Na nedavnem javnem posvetu o tehnologiji 5G, ki ga je organiziral minister za javno upravo Rudi Medved, je Matej Huš za medije izjavil, da gre za manjšino oziroma “če bi to preslikali na slovenske razmere, je to manj kot 1 človek v Sloveniji” (njegovo izjavo najdete v tem videoposnetku, od 2:12 dalje). G. Huš očitno ne ve, o čem govori, drugače bi vedel, da lahko poziv podpišejo izključno znanstveniki, ki preučujejo biološke vplive elektromagnetnih sevanj in ki so že objavljali v znanstvenih revijah. Takšnih znanstvenikov globalno gledano ni veliko – v Sloveniji vemo le za dr. Tamaro Lah Turnšek (ki jo, mimogrede, škodljivost sevanj skrbi). To pomeni, da je med podpisanimi znanstveniki nedvomno večina (to so zapisali tudi sami, glej tu in tu). Za primerjavo, v organizaciji ICNIRP, katere priporočila so osnova za določevanje mejnih vrednosti državnih regulativ, je 13 znanstvenikov, ki so jih zgoraj omenjeni znanstveniki, raziskovalni novinarji in številni drugi že velikokrat opisovali kot majhno, pristransko skupino oziroma “kartel” pod močnim vplivom industrije.

Za boljšo predstavo, kakšen kaliber znanstvenikov je podpisal poziv Združenim narodom, jih bomo nekaj na kratko predstavili:

Prof. dr. Anthony Miller, dr. med.

Anthony Miller je zaslužni profesor epidemiologije na Univerzi v Torontu in avtor več kot 100 znanstvenih člankov z več kot 10000 citati (Scopus). Bil je direktor oddelka za epidemiologijo kanadskega nacionalnega inštituta za raka (National Cancer Institute of Canada), vodilni epidemiolog Mednarnodne agencije za raziskave raka (IARC), vodja oddelka za klinično epidemiologijo nemškega inštituta za raziskave raka (Deutsches Krebsforschungszentrum) ter svetovalec Svetovne zdravstvene organizacije in ameriškega nacionalnega inštituta za raka (US National Cancer Institute). Kot izkušeni znanstvenik je leta 2011 sodeloval pri kategorizaciji rakotvornosti radiofrekvenčnih sevanj Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC).

Bil je vodja obsežne raziskave, ki je bila lansko leto imenovana za eno izmed petih najpomembnejših raziskav, objavljenih v znanstveni reviji British Medical Journal (BMJ) v preteklem desetletju. Za ta dosežek je decembra prejel tudi kanadsko državno priznanje. (Mimogrede, rezultati raziskave so pomembni, saj je pokazala, da redne mamografije ne zmanjšujejo umrljivosti zaradi raka dojke.)

Dr. Miller je leta 2018 skupaj s sodelavci zapisal: “Če dokaze novejših raziskav na živalih upoštevamo skupaj z novejšimi epidemiološkimi razskavami, to ojača in podpre sklep, da bi morala biti radiofrekvenčna sevanja kategorizirana kot rakotvorna za ljudi (skupina 1).”

Prof. dr. Lennart Hardell, dr. med.

En izmed bolj pomembnih je prav gotovo Lennart Hardell, švedski zdravnik, epidemiolog in profesor z oddelka za onkologijo na Univerzitetni bolnišnici v Örebroju. Dr. Hardell je vrhunski znanstvenik in avtor skoraj 300 znanstvenih člankov z več kot 10000 citati (Scopus). Leta 2011 je sodeloval v odboru za kategorizacijo rakotvornosti radiofrekvenčnih sevanj Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC) Svetovne zdravstvene organizacije. Na podlagi njegovih metodološko zelo dobro zasnovanih epidemioloških raziskav, ki so pokazale povezavo med uporabo mobilnih in brezvrvičnih telefonov in rakom možganov, je bilo radiofrekvenčno sevanje leta 2011 uvrščeno med “možne karcinogene”.

Dr. Hardell je danes mnenja, da bi morala biti radiofrekvenčna sevanja zaradi številnih novih dokazov uvrščena med “potrjene karcinogene” (skupina 1).

Spletna stran: lennarthardellenglish.wordpress.com

Prof. dr. David Carpenter, dr. med.

David Carpenter je zdravnik, direktor Inštituta za zdravje in okolje (Institute for Health and the Environment, ki sodeluje s Svetovno zdravstveno organizacijo) in profesor na Univerzi Albany. Diplomiral je na Harvardu in bil dekan Šole za javno zdravje na Univerzi Albany. Je avtor več kot 450 znanstvenih člankov z več kot 30000 citati (Scopus) in 6 knjig.

Dr. Annie Sasco, dr. med.

Annie Sasco je priznana epidemiologinja z doktoratom iz Harvarda. Njeno delo med drugim vključuje tudi nekaj ključnih raziskav, ki so potrdile povezavo med kajenjem in rakom pljuč. Delovala je kot direktorica raziskav na francoskem nacionalnem inštitutu za javno zdravje (INSERM), vodja enote za epidemiologijo za preprečevanje raka pri Mednarodni agenciji za raziskave raka (IARC) in vodja programa za kontrolo raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji. Je avtorica več kot 200 znanstvenih člankov z več kot 5000 citati (Scopus)

Prof. dr. Devra Davis

Devra Davis je epidemiologinja, ki predava na številnih univerzah po celem svetu, vključno s Harvardom. Bila je del skupine Medvladnega foruma za podnebne spremembe (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), ki je leta 2007 prejela Nobelovo nagrado. Predsednik Clinton jo je leta 1994 imenoval za članico novoustanovljenega državnega odbora (Chemical Safety and Hazard Investigation Board), kjer je delovala v obdobju od leta 1994 do 1999. Kot svetovalka je delovala v številnih mednarodnih organizacijah (npr. Združeni narodi, Evropska okoljska agencija, Svetovna zdravstvena organizacija, Svetovna banka). Je avtorica več kot 200 objav – tako knjig kot strokovnih objav – in dobitnica številnih nagrad. Njen impresiven življenjepis si lahko v celoti ogledate tukaj.

Spletna stran: ehtrust.org

Prof. dr. Michael Kundi, dr. med.

Michael Kundi je vodja Inštituta za zdravje okolja na Medicinski fakulteti Univerze na Dunaju. Je avtor skoraj 500 znanstvenih objav z več kot 11000 citati (Scopus). Z njegovo skupino je škodljive vplive radiofrekvenčnih sevanj preučevala tudi naša mednarodno uveljavljena znanstvenica in dolgoletna direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo dr. Tamara Lah Turnšek.

Prof. dr. Dariusz Leszczynski

Dariusz Leszczynski je profesor biokemije na Univerzi v Helsinkih z dvema doktoratoma iz biokemije. Kot izkušeni znanstvenik je leta 2011 sodeloval v odboru za kategorizacijo rakotvornosti radiofrekvenčnih sevanj Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC). Deloval je tudi kot profesor na Medicinski fakulteti Univerze Harvard in svetovalec Svetovne zdravstvene organizacije, ICNIRP-a in drugih pomembnih organizacij.

Spletna stran: betweenrockandhardplace.wordpress.com

Dr. Ronald Melnick

Ronald Melnick je bil vodja raziskave National Toxicology Program, izvedeni pod okriljem National Institute of Environmental Health Sciences, ZDA. Raziskava NTP je ena največjih doslej izvedenih raziskav, ki je preučevala rakotvornost radiofrekvenčnih sevanj, rezultati pa so bili objavljeni leta 2018. Dr. Melnick jih je komentiral z besedami: “Rezultati raziskave NTP kot celota kažejo na to, da je radiofrekvenčno sevanje mobilnih telefonov pri izpostavljenih ljudeh potencialno rakotvorno za več organov.” Tudi dr. Melnick je sodeloval pri kategorizaciji rakotvornosti radiofrekvenčnih sevanj Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC).

Dr. Joel Moskowitz, dr. med.

Joel Moskowitz je direktor in glavni raziskovalec Centra za zdravje družine in skupnosti, Univerza v Kaliforniji, Berkeley. Je avtor meta-analize, ki je leta 2009 preučila 23 raziskav in prišla do sklepa, da bi bila uporaba mobilnih telefonov lahko povezana s povečanim tveganjem za nastanek raka.

Deluje tudi kot urednik spletne strani s številnimi informacijami s področja škodljivosti elektromagnetnih sevanj: mdsafetech.org

Prof. dr. Morando Soffritti, dr. med.

Morando Soffritti je bivši znanstveni direktor in častni predsednik priznanega Inštituta Ramazzini, ki raziskuje povezave med škodljivimi okoljskimi dejavniki in rakom. Trenutno v okviru inštituta poteka več obsežnih raziskav, ki preučujejo rakotvornost elektromagnetnih sevanj. Dr. Soffritti je obenem profesor na več italijanskih univerzah in deluje kot ekspert v delovnih skupinah Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC) in nacionalne toksikološke komisije italijanskega nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prof. dr. Fiorella Belpoggi

Fiorella Belpoggi je vodja raziskav Inštituta Ramazzini in direktorica Centra za raziskave raka Cesare Maltoni. Deluje tudi kot strokovna svetovalka Evropskega parlamenta, Svetovne zdravstvene organizacije in Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC).

Prof. dr. Henry Lai

Henry Lai je znanstvenik in zaslužni profesor na Univerzi v Washingtonu in glavni urednik Electromagnetic Biology and Medicine, znanstvene revije s področja bioloških vplivov sevanj. Bil je en prvih znanstvenikov, ki so v 1990-ih letih odkrili povezavo med radiofrekvenčnim sevanjem in poškodbami DNK.

Če povzamemo, gre za vrhunske strokovnjake (celotni seznam si lahko ogledate na tej povezavi, seznam podpisov poziva proti uvedbi 5G pa tukaj) s področja toksikologije, epidemiologije, okoljevarstva, medicine ali drugih relevantnih področij. Mnogi od njih so starejši, izjemno izkušeni ljudje, ki so preučevanju škodljivosti elektromagnetnih sevanj namenili večji del življenja. Njihovo opozarjanje glede škodljivosti elektromagnetnih sevanj ni plod teorij zarote, temveč rezultat njihovega dolgoletnega dela na tem področju in dobrega poznavanja bioloških znanosti, o čemer se lahko prepriča vsak, ki se poglobi v njihov resnično impresiven znanstveni korpus.

Podprite naš projekt

Projekt Ni nam vseeno je naše darilo vam. Ustvarjamo ga s srcem, v želji, da najdete koristne informacije, ki bi vam lahko pomagale, da (p)ostanete zdravi. Vsak doniran znesek bo porabljen za dober namen.
Doniraj

Zaupajte nam svojo zgodbo!

Vam aditivi, kozmetične sestavine ali elektromagnetna sevanja povzročajo probleme? Ste prepoznali povezavo z vašimi simptomi? Pišite nam o svojih izkušnjah na info@ninamvseeno.org!

Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.