PO OZNAKAH
5G aditivi adjuvanti AIDS ajurveda ALARA alergije alge aloe vera aluminij anemija antibiotiki antidepresivi antropologija ARDS artritis astma avtizem avtoimunske bolezni baker bakterije baterije bazna postaja biodiverziteta bolhe brezposelnost brezvrvični telefon budizem cenzura cepiva cepljenje Cervarix Charles Eisenstein Claus Köhnlein Cochrane covid-19 čebele čistila črevesje čuječnost daljnovod darilna ekonomija davica demokracija denar deževni pragozd diabetes dihala dihanje DNK dušik dvoživke E120 E250 E407 E450 E451 E452 E621 ekološke sveče ekonomija električna napeljava elektrohipersenzibilnost elektronska varuška elektronske sveče epidemija epilepsija farmacija feritin flebotomija fosfati FSME-Immun gibanje globalizacija gnojila gozdovi gripa GSO Hans Selye Helena Norberg-Hodge hemoglobin hemokromatoza hepatitis hidroksiklorokin hiperaktivnost hipoksemija hormoni HPV hrenovke humanitarnost iatrogene poškodbe ICNIRP imunologija imunski sistem Indija industrializacija infekcijske bolezni insekticidi intenzivna vzreja intubacija javno dobro Jeromy Johnson jetra jod kanalizacija kandidiaza karagenan karantena kava kisik klimatske spremembe klopi KME kmetijstvo kompost kompostno stranišče konkurenčnost KOPB korale koronavirus korupcija kriza krma krvni tlak kvasovke laboratorijske preiskave Ladakh ledvice levkemija ležarina limfociti lokalne valute Lyrica mačke mamografija maske maternični vrat medicina mediji meditacija mehanska ventilacija meningoencefalitis menstruacija meso migranti mikroorganizmi mikrovalovi minimalna plača mobilni telefon monetizacija motnja propadanja čebeljih družin možgani multipla skleroza nadledvična žleza nadzor Nara Petrovič narkolepsija navigacija nevarni odpadki nevrotoksičnost nikelj nitrati nitriti nitrozamini nosečnost obresti odpadki oglaševanje ogljikov dioksid okolje onesnaženje optična vlakna orientacija oslovski kašelj osteoporoza ošpice otroci otroška paraliza otroška varuška pametna hiša pametni merilnik pandemija parafin paraliza PCB PCR permakultura permetrin pesticidi Peter Gøtzsche piretroidi plastika pljuča pljučnica plodnost podtalnica poliamini politika prašičja gripa prebava predrakave spremembe prehrana prehranska dopolnila prekarno delo previdnostno načelo propaganda protesti protitelesa protivirusna zdravila prst psi ptiči ptičja gripa radar rak rastline Ray Peat razkužila recikliranje re-lokalizacija remdesivir respiratorji revščina ribe Robert F. Kennedy ml. samomor SAR SARS Satish Kumar sevanja sežig Silgard Silvio Gesell skupnost sledenje stikom sol solarne sveče sončne celice spanje srce in ožilje staranje stranski učinki stres Sucharit Bhakdi sveče svetloba ščitnica škrlatinka šola španska gripa šport tehnologija testiranje tetanus težke kovine tifus tradicija transferin trebušna slinavka tuberkuloza ulcerozni kolitis uši UTD virusi vitamini vnetje voda vrtnarjenje Wi-Fi zakonodaja zdravila zdravje zelenjava zemlja znanost zrak železo želodec živali živo srebro žuželke

Wi-Fi – kakšno ceno bomo plačali za brezžično udobje?

Objavljeno: 3.6.2019

V prvih letih novega tisočletja, ko je brezžična tehnologija Wi-Fi postajala komercialno zanimiva, so bili vplivi frekvence 2,4 GHz (najpogosteje uporabljana frekvenca, ki jo oddajajo brezžične naprave in ki se uporablja tudi za segrevanje hrane v mikrovalovnih pečicah) na zdravje še precej slabo preučeni. Kljub temu so se brezžične naprave začele nekontrolirano prodajati in uporabljati, njihovo sevanje pa se je do danes razširilo že v praktično vsak bivalni kotiček. Še vedno pa se le malokdo vpraša najpomembnejše - so te naprave varne za dolgoročno uporabo? Svetovna zdravstvena organizacija je mikrovalovno sevanje leta 2011 klasificirala kot možen karcinogen, tako da je to vprašanje več kot na mestu.

NA KRATKO

  • Brezžična tehnologija Wi-Fi ni bila nikoli ustrezno preverjena za varnost s strani držav in regulativnih organov, ki so dovolili njeno razširjeno ter bolj ali manj neregulirano uporabo. Nedavno poročilo raziskovalnega centra harvardske univerze je nazorno pokazalo, da so agencije, ki naj bi varovale naše zdravje, v primežu interesov industrije.
  • Na stotine raziskav, ki so preučevale najpogosteje uporabljano frekvenco naprav Wi-Fi 2,4 GHz (ki se uporablja tudi za segrevanje hrane v mikrovalovnih pečicah), je pokazalo negativne učinke na zdravje. Ti učinki so bili potrjeni tudi v številnih raziskavah mikrovalovnega sevanja drugih frekvenc. Raziskave so med drugim pokazale, da ima mikrovalovno sevanje močan vpliv na plodnost in da povzroča oksidativni stres, poškodbe DNK, motnje delovanja srca, različne nevropsihiatrične simptome, hormonske spremembe in raka.
  • Uradna priporočila temeljijo na predpostavki, da je edini učinek mikrovalov na telo segrevanje. Zdaj že več kot 40 let vemo, da to ne drži, poročila o netermičnih učinkih pa so že v 1970-ih in 1980-ih objavile celo državne inštitucije, npr. NASA in US Naval Medical Research Institute. Kar 247 znanstvenikov iz 42 držav je podpisalo poziv Združenim narodom, kjer opozarjajo na nevarnosti razširjene uporabe brezžičnih tehnologij, ki so jih odkrili pri svojem delu, in zahtevajo ponovno ovrednotenje uradnih priporočil.
  • Vse kaže, da mikrovalovi, vključno s sevanjem brezžičnih naprav, že pri nizkih izpostavljenostih ogrožajo delovanje naših možganov, integriteto naših genomov in našo zmožnost reprodukcije, ne ogrožajo pa le nas, temveč tudi okolje. Za negativne vplive so še posebej dovzetni otroci, zato bi bilo za začetek izpostavljenost nujno zmanjšati vsaj v šolah in vrtcih, kot posamezniki pa lahko brezžično povezavo zamenjamo s kabelsko (npr. optika).

Kaj imamo v mislih pod »Wi-Fi«? Gre za tehnologijo brezžičnega omrežja – brezžični modemi (routerji) in naprave, ki se medsebojno povezujejo (npr. mobilni telefoni, tablice, računalniki, tiskalniki, televizorji, robotski sesalniki, pametni merilci električne energije, baby monitorji, nadzorni sistemi...), oddajajo mikrovalovno sevanje frekvence 2,4 GHz, včasih pa tudi nižje ali višje frekvence. V mestih so ponekod nameščene tudi močnejše antene za omrežja Wi-Fi, kot je npr. Telemachov UNIFI. Te naprave nas neredko obsevajo neprekinjeno, saj so vklopljene tudi, kadar jih ne uporabljamo.

Kljub temu, da imamo že desetletja na voljo dokaze, da segrevanje še zdaleč ni edini učinek mikrovalov, uradna priporočila za jakosti mikrovalovnega sevanja še danes temeljijo le na učinku segrevanja (termični učinek). Gre za sistemski problem, saj so agencije, ki naj bi varovale naše zdravje, v primežu interesov industrije, kar je nazorno pokazalo nedavno poročilo raziskovalnega centra harvardske univerze.(1)

Leta 1984 je ameriška vlada izvedla obsežno raziskavo na podganah, ki je preučevala učinke nizke izpostavljenosti frekvenci 2,45 GHz (stopnja izpostavljenosti, ki je danes običajna). Izpostavljene podgane so imele skoraj štirikrat več raka kot neizpostavljene podgane.

Leta 1971 so U.S. Office of Naval Medical Research izdali dokument,(2) ki je poročal o več kot 100 različnih netermičnih učinkih mikrovalovnega sevanja, vključno s 40 nevropsihiatričnimi spremembami (nevrološke, psihološke in vedenjske motnje), vplivi na srce in ožilje (povišan ali prenizek krvni tlak, nekroza srčnega tkiva) in endokrinimi spremembami (degeneracija mod, vpliv na spermatogenezo in laktacijo). V tem poročilu je navedenih več kot 1000 referenc, ki so dokumentirale omenjene učinke.

Tudi ruski raziskovalci so v tem času dokumentirali številne netermične učinke mikrovalov. Na primer, Tolskaya in Gordon sta leta 1973 izdala poročilo,(3) v katerem navajata številne učinke na živčni sistem, jetra, ledvice, endokrine žleze in druge organe.

Leta 1981 je bilo objavljeno poročilo agencije NASA,(4) v katerem je prav tako dokumentirana cela vrsta netermičnih učinkov mikrovalovnega sevanja, vključno z 19 nevropsihiatričnimi spremembami. Znanstveniki so v poročilu zapisali:

»Telo si lahko predstavljamo kot zbirko neštetih elektronskih mikrovezij… Elektromagnetna energija najde pot do posameznih mikrovezij in vpliva na njihovo električno delovanje. To delovanje vključuje različne procese komunikacije in kontrole, ki so bistveni za življenje in z njim povezane funkcije.«

Leta 1984 je ameriška vlada izvedla obsežno raziskavo na podganah, ki je preučevala učinke nizke izpostavljenosti frekvenci 2,45 GHz (stopnja izpostavljenosti, ki je danes običajna). Izpostavljene podgane so imele skoraj štirikrat več raka kot neizpostavljene podgane.(5) V Sloveniji se starostno standardizirana incidenca raka že desetletja neprestano povečuje, iz tujine pa poročajo, da se incidenca raka še posebej hitro povečuje pri mladih.(6) Kasneje so netermične učinke mikrovalovnih sevanj dokumentirale še številne druge raziskave, tako da imamo danes na voljo že več tisoč študij na to tematiko (kar nekaj jih je zbranih tudi v naši bazi raziskav). Izsledki nekaterih raziskav, ki so preučevale učinke frekvence 2,45 GHz, so povzeti v spodnji tabeli.

Vpliv na zdravje
Raziskave
Tabela 1. Vplivi elektromagnetnega sevanja brezžičnih naprav Wi-Fi (2,4 GHz)

Veliko zgoraj navedenih učinkov je bilo dokumentiranih tudi pri preučevanju drugih vrst (frekvenc) mikrovalovnega sevanja. Ti biološki učinki imajo lahko resne posledice – npr. oksidativni stres igra vlogo pri nastanku številnih degenerativnih obolenj, poškodbe DNK lahko vodijo do razvoja rakavih obolenj in prirojenih napak, apoptoza je del nevrodegenerativnih bolezni, negativen vpliv sevanja na plodnost moških pa bi bil lahko en od vzrokov za kar 60-odstotni upad števila semenčic pri moških v zahodnem svetu v zadnjih 40 letih.

Raziskave kažejo, da je mikrovalovno sevanje še posebej škodljivo za zarodke in majhne otroke. Tudi če otroški možgani prejmejo enak odmerek sevanja kot odrasli možgani, so zaradi njihove velikosti in fiziološkega razvoja izpostavljeni večji nevarnosti.

Leta 2015 so znanstveniki, ki preučujejo škodljive vplive sevanj umetnega izvora na zdravje in so skupaj objavili že več kot 2000 recenziranih strokovnih člankov, poslali poziv Združenim narodom,(7) v katerem opozarjajo na škodljive učinke sevanj in zahtevajo nujno ponovno ovrednotenje uradnih priporočil in regulativ. Do danes je poziv podpisalo že 247 znanstvenikov iz 42 držav, kar pomeni, da obstaja znanstveni konsenz, ki pa ob močnih pritiskih industrije ostaja skoraj popolnoma preslišan.

Vse kaže, da so negativni učinki mikrovalovnih sevanj kumulativni (v raziskavi Magrasa in Xenosa iz leta 1997 na miših, izpostavljenim mikrovalovnim sevanjem v količinah pod uradnimi mednarodnimi priporočili ICNIRP, je število potomcev skozi nekaj generacij upadalo, potem pa so živali postale praktično sterilne(8)), zato je možno, da kratkoročne raziskave, ki se izvajajo za preverjanje škodljivosti tovrstnih sevanj, podcenjujejo tveganje. Glede na to, da so brezžični oddajniki Wi-Fi danes že skorajda vseprisotni (najdemo jih v domovih, šolah, hotelih, restavracijah, kavarnah in celo na letalih) in da se izpostavljenost iz leta v leto povečuje, so možni dolgoročni kumulativni učinki na zdravje širše populacije.

Raziskave kažejo, da je mikrovalovno sevanje še posebej škodljivo za zarodke in majhne otroke. Tudi če otroški možgani prejmejo enak odmerek sevanja kot odrasli možgani, so zaradi njihove velikosti in fiziološkega razvoja izpostavljeni večji nevarnosti. Zato smo zaskrbljeni, ko slišimo, da država sponzorira instalacijo brezžičnih modemov v naših šolah. Ponekod (npr. Francija(9), Izrael(10), Ciper(11), Belgija(12)) v imenu načela previdnosti njihovo uporabo omejujejo – zakaj ne bi raje sledili tem svetlim zgledom?

Seveda brezžične naprave in druga sevanja umetnega izvora še zdaleč niso edina grožnja našemu zdravju in okolju. Namen zapisa nikakor ni podcenjevati vpliva pesticidov in drugega kemičnega onesnaženja, vseprisotne plastike, hrupa, uničevanja habitatov, osiromašene zemlje in posledično hrane, psihološkega stresa, svetlobnega onesnaženja itd. Veliko zdravstvenih in okoljevarstvenih tem smo se lotili prav tako poglobljeno kot sevanj, saj se zavedamo, da okolje (in nas same) lahko ozdravimo le s celostnim pristopom. Vendar pa so sevanja področje, ki je verjetno najdlje odmaknjeno od naših že tako precej slabih »radarjev« za zaznavanje škodljivega – so namreč nevidna, neslišna in brez vonja, kar nas lahko hitro zavede. A mnoge raziskave, vključno z v zgornji tabeli navedenimi raziskavami na mravljah in drugih žuželkah, so pokazale, da so hitro naraščajoče količine sevanja umetnega izvora nedvomno en od možnih vzrokov za pospešeno izginjanje žuželk v zadnjih desetletjih, kar ogroža celoten ekosistem. Zato močno upamo, da bomo sevanjem v javnem diskurzu v prihodnje namenili več prostora.

VIRI

(1) Captured Agency: How the Federal Communications Commission Is Dominated by the Industries It Presumably Regulates; Norm Alster; 2015
(2) BIBLIOGRAPHY OF REPORTED BIOLOGICAL PHENOMENA ('EFFECTS') AND CLINICAL MANIFESTATIONS ATTRIBUTED TO MICROWAVE AND RADIO-FREQUENCY RADIATION; Naval Medical Research Institute, Bethesda, Maryland; 1971
(3) Pathological Effects of Radio Waves; Tolgskaya M. S.; 2012
(4) "Electromagnetic Field Interactions with the Human Body: Observed Affects and Theories," NASA, April 1981, p. 59. NASA scientists organized this document for the Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland.
(5) Long-term, low-level microwave irradiation of rats; Bioelectromagnetics; 1992
(6) Modern life is killing our children: Cancer rate in young people up 40 per cent in 16 years; Sarah Knapton; 2016
(7) https://www.emfscientist.org/
(8) RF radiation-induced changes in the prenatal development of mice; Bioelectromagnetics; 1997
(9) France: New National Law Bans WIFI In Nursery School!; 2015
(10) Israel – Policy Recommendations On Cell Phones, Wireless Radiation & Health; 2017
(11) Cyprus – Policy Recommendations On Cell Phones, Wireless Radiation & Health; 2017
(12) Ghent bans wi-fi from pre-schools and day care; Andy Furniere; 2014

Podprite naš projekt

Projekt Ni nam vseeno je naše darilo vam. Ustvarjamo ga s srcem, v želji, da najdete koristne informacije, ki bi vam lahko pomagale, da (p)ostanete zdravi. Vsak doniran znesek bo porabljen za dober namen.
Doniraj
Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.