Aditivi v jogurtih

Objavljeno: 15. 11. 2015
Prejšnjo nedeljo se je končala akcija popisa jogurtov in na naši strani smo zbrali skupno kar 186 jogurtov! :) Spodaj vam sporočamo naše izsledke...

Vse več naravnih barvil
Veseli smo, da vse več proizvajalcev v svojih izdelkih namesto nevarnih umetnih barvil uporablja izvlečke oz. koncentrate korenja, rdeče pese, buče, sladkega krompirja, redkve, špinače, borovnic, aronije, črnega ribeza, bezgovih jagod, kar je res pohvalno. Opažamo, da se stanje na tem področju (v primerjavi s stanjem izpred par let nazaj) izboljšuje.

Hroščki se vračajo
Kljub temu pa smo zasledili, da je še vedno pogosto v uporabi neokusno naravno rdeče barvilo E120 - karminska kislina (najdete jo tudi pod imeni karmin, košenil), ki se pridobiva s sušenjem in mletjem majhnih hroščkov (košeniljka – Dactylopius coccus). To barvilo lahko pri nekaterih ljudeh izzove mnoge (tudi zelo močne) alergijske reakcije, astmo in anafilaktični šok.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dactylopius
https://en.wikipedia.org/wiki/Carmine

Omenjeno barvilo se uporablja v naslednjih sadnih jogurtih: Activia (jagoda), Mu, Ego in Ego Slim&Vital (nekateri), Jogobella (Fruit Island in Koktajl), Linessa Fruit Yogurts, Mercator (nekateri), Milbona (nekateri), Pilos (nekateri), Pomurske mlekarne (jagoda, višnja), Tuš probiotični LC (jagoda), Zelene doline (jagoda).

Karamelno barvilo = sladkor + voda?
Ko zasledimo na deklaraciji izdelka karamelno barvilo, kaj si pod tem predstavljamo? Najbrž ne pomislimo, da je to lahko umetno barvilo, ki je obdelano z amonijakom (E150c - amonijev karamel) ali s kombinacijo amonijaka in sulfitov (E150d - amonijev sulfitni karamel). Vedeti moramo, da proces pri teh barvilih poteka kemično tako, da sladkor pod visokimi pritiski in temperaturami izpostavijo amonijaku in sulfitom. Rezultat teh kemičnih reakcij je sproščanje 2-metilimidazola in 4-metilimidazola, dveh snovi, ki sta v študijah na miših ali podganah povzročila raka pljuč, jeter, ščitnice in levkemijo. Različici E150a - karamel in E150b - alkalno sulfitni karamel sta od prej omenjenih dveh barvil manj nevarni.
http://www.cspinet.org/new/201102161.html

Barvilo E150d - amonijev sulfitni karamel smo opazili samo v enem sadnem jogurtu Mu (okus breskev-jabolko-hruška).

Nevarna umetna sladila
Med vsemi jogurti smo zasledili tudi nekaj takih, ki vsebujejo dve nevarni umetni sladili: E950 - acesulfam K in E951 - aspartam. Ti dve sporni sladili lahko povzročata glavobole, omotico, vplivata na ščitnico, obenem pa sta lahko rakotvorni (možnost možganskih tumorjev, levkemije, limfomov) in lahko delujeta abortivno. Še vedno pa se (kljub močnim dokazom o škodljivosti) v prehranski industriji obe sladili uporabljata v izdelkih z malo ali nič sladkorja in maščob (»light«, »zero«, »0%«, itd.).
http://www.cspinet.org/reports/chemcuisine.htm#acesulfamek
http://www.cspinet.org/reports/chemcuisine.htm#aspartame

Sladili se uporabljata v naslednjih izdelkih: Activia (0,1% fett cerealien), Desira (Leichter 4 - Kom - Joghurt mild), Jogobella 0%, Jogobella Light, Milfina New Lifestyle fettarm Trinkyogurt (0,1%).

Nevarni karagenan
Nevarno gostilo E407 – karagenan je sulfatni polisaharid, ki ga pridobivajo iz rdečih alg. Lahko je onesnažen z etilenskim oksidom, ki je znan karcinogen, pri podganah in morskih prašičkih pa karagenan povzroča razjede v črevesju. Kot je razvidno iz seznama, dodajanje karagenana ni nujno, saj ga drugi proizvajalci ne uporabljajo.

Opazili smo ga samo v enem izdelku, in sicer Pro-Yo (jagoda).

Kaj smo se naučili?
1. Najbolj naravni so navadni jogurti, ti so vsi brez aditivov. Zato priporočamo, da si sadni jogurt naredite kar sami doma tako, da v navadni jogurt narežete sadje po svojem okusu. Le tako boste namreč prepričani, da uživate sadni jogurt brez aditivov. Še bolje je, če si sami naredimo tudi navadni jogurt, saj bo le-ta najbolj svež, zdrav in kakovosten.
2. Karminsko kislino zasledimo (v večini primerov) v sadnih jogurtih z okusi: jagoda, malina, višnja, borovnica, gozdni sadeži (povsod kjer gre za bolj rdečo barvo).
3. Na umetna sladila moramo biti pozorni pri jogurtih z majhno vsebnostjo sladkorja in maščob (izdelki »light«, »zero«, »0%«, itd.).
4. Jogurti z več okusi, z dodanimi sladkarijami (keksi, čokoladice, bonboni) so praviloma bolj predelani in imajo tako več aditivov.
5. In končno - da je še vedno dobro brati deklaracije sestavin! :)

Podrobnejši pregled vseh jogurtov najdete na tej povezavi. Vse proizvajalce, ki uporabljajo navedene sporne aditive bomo o tem obvestili in jim predlagali ustreznejše alternative.

Obenem ne pozabite pri jogurtih pogledati še na vsebnost sladkorja kot so pred časom opozarjali pri ZPS:
https://www.zps.si/index.php/mediji/izjave-za-javmost-2014/6648-ponekod-sadja-le-za-vzorec-v-nekaterih-kar-7-kock-sladkorja

Hvala vsem, ki ste sodelovali v akciji in (p)ostanite zdravi! :)
Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.