Aditivi v bonbonierah

Objavljeno: 19. 12. 2013
Prejšnji teden se je končala akcija popisa aditivov v bonbonierah, ta teden pa smo večinoma zaključili z vnosom podatkov (čakamo še na nekaj izdelkov). Na spletni strani smo tako zbrali 136 bonbonier!
Seznam vseh bonbonier najdete tukaj: http://www.ninamvseeno.org/izdelki.aspx?group=sladkarije&sub=bonboniere

Najboljši izdelki so: Basini Cherry Pralines (Lidl), Basini Chocolate Sticks (Lidl), Choceur Fruits de Mer (Hofer), Favorina Expressions Gourmandes (Lidl), Favorina P'tites Figourines (Lidl), Feine Meeresfrüchte (Maitre Truffout), Truffes Fantaisie (Jacquot) in Palace Haselnuss Pralinen (Lidl).

Slabo so se odrezali: Pralines Selection (Lidl), Šumi Choco Jelly (Žito), Swiss Luxury Selection (Lindt), Swiss Tradition Deluxe (Lindt) in Lady Rose (Bonbonetti Choco).

Nobenih umetnih barvil ali sladil
Stanje na področju bonbonier je mnogo boljše kot smo sprva pričakovali, saj nismo zasledili nobenih izdelkov, ki bi vsebovali sporna umetna barvila ali sladila. Edina nevarna aditiva smo zasledili v izdelku Pralines Selection (Lidl), in sicer sredstvo za zgoščevanje E407 – karagenan ter v izdelku Šumi Choco Jelly (Žito), kjer so uporabili barvilo E150d – amonijev sulfitni karamel. Oba aditiva sta popolnoma nepotrebna.

Žužki v vaši bonbonieri?
Nekateri proizvajalci še vedno uporabljajo barvilo E120 - karminsko kislino, ki je pridobljeno s sušenjem in mletjem majhnih hroščkov, predvsem za obarvanje pralinejev oz. nadeva bonbona z rdečo barvo (jagoda, malina, višnja). O tem smo že pisali pri popisu sladoledov... (za več informacij si oglejte novice z dne 23.8.2013)

Izdelki, kjer je uporabljena E120 - karminska kislina:
- Mercator Praline (Kandit), kjer vas bodo skušali prepričati, da jeste malinine pralineje,
- I love Milka - strawberry & milk cream (Mondelez International), kjer vas bodo skušali prepričati, da jeste jagodno kremo in
- Tuš Verdi Verdi Praline (Engrotuš).

Sončnični lecitin namesto sojinega
Opazili smo, da mnogi proizvajalci v svoje bonboniere namesto sojinega dodajajo sončnični lecitin, ki nima tveganja povezanega z GSO, kar je pohvalno. Upamo, da to sčasoma postane praksa vseh proizvajalcev.

Hvala vsem prostovoljkam in prostovoljcem za sodelovanje pri popisu!
Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.