Aditivi v čipsih

Objavljeno: 8. 07. 2013
Danes smo na naši spletni strani objavili rezultate akcije popisa čipsov, ki se je končala pretekli mesec. Skupno je objavljenih kar 97 izdelkov, od tega jih 29 vsebuje nevarni ojačevalec okusa E621 - mononatrijev glutaminat, ostali pa naj tega aditiva ne bi vsebovali. Mnogi izdelki (označeni z zeleno kljukico) pa vseeno vsebujejo »kvasni ekstrakt«, ki je sestavina pod katero lahko proizvajalci skrijejo sporni ojačevalec okusa. Na inšpektorat smo že naslovili vprašanje glede možnosti, da se to v praksi tudi res dogaja.

Seznam vseh čipsov najdete tukaj: http://www.ninamvseeno.org/izdelki.aspx?group=slani%20program&sub=cips

Čips kot živilo predstavlja zelo slabo izbiro in nima nobene prehranske vrednosti (razen kalorij), saj poleg visoke vsebnosti soli in maščob vsebuje tudi nevarni akrilamid, ki je znana toksična snov in povzroča raka, nastaja pa pri cvrtju in pečenju nad 120° C (še hitreje pa se tvori nad 170° C). Več o akrilamidu si lahko preberete na straneh:
http://www.zzv-lj.si/strokovna-priporocila/kemija/akrilamid-v-zivilih
http://www.veskajjes.si/index.php?option=com_content&view=article&id=1125:akrilamid-ga-zauijete-preve&catid=35:zdravo-prehranjevanje&Itemid=25

Kot da vse to ne bi bilo dovolj, smo pri uživanju čipsov izpostavljeni dodatnemu tveganju zaradi nevarnih aditivov kot je E621 – mononatrijev glutaminat. V enem izmed izdelkov smo celo našli nevarno umetno sladilo E951 – aspartam, ki je popolnoma nepotrebno.

Mnogi ste mogoče že opazili, da pri nekaterih čipsih sploh ne gre za rezine krompirja, temveč gre v bistvu za posušen krompirjev pire v prahu (?), kar pomeni, da je tak izdelek močno procesiran. Čipsi, ki vsebujejo več aditivov so tudi tisti z različnimi okusi, npr. s papriko, kislo smetano in čebulo, sirom itd. Navadni čipsi načeloma vsebujejo samo tri sestavine (na deklaraciji glejte na »krompir, olje, sol«).

Če že občasno uživamo čipse, se raje odločajmo za bolj »zdrave« alternative, kot so npr. manj slani čipsi iz rdeče pese, sladkega krompirja, manioke, čebule, itd. Take čipse dobite v raznih trgovinah z bio prehrano. Še bolje pa je, da namesto čipsa posežemo po bolj zdravih prigrizkih (oreščki, suho sadje)... :)

Hvala Mariji, Marjanci, Tini, Miši in Ireni za pomoč pri popisu izdelkov in vsem, ki ste bili pripravljeni sodelovati!
Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.