Akcija - Popišimo čipse!

Objavljeno: 17. 05. 2013
Pri projektu »Ni nam vseeno!« smo se odločili, da sprožimo eno udarniško akcijo :) in popišemo vse čipse na trgovskih policah! Zanima nas predvsem, koliko čipsov vsebuje nevarni E621 – mononatrijev glutaminat in morebitne druge škodljive dodatke.

Ta ojačevalec okusa je namreč izredno nevaren za uživanje, saj lahko povzroči glavobol, pekoč in ščemeč obcutek v vratu in na podlakteh, napetost obraza, žejo, hladen znoj, omotico, slabost, diarejo, trebušne krče, motnje v srčnem ritmu, težave z dihanjem. Raziskave kažejo tudi, da v velikih količinah povzroča možganske poškodbe pri laboratorijskih živalih. Uporaba tega aditiva v izdelkih omogoča proizvajalcem, da zmanjšajo količino pravih sestavin v hrani, saj okus mononatrijevega glutaminata v izdelku prevladuje.

Vabljeni k sodelovanju v akciji, potrebujemo nekaj prostovoljk in prostovoljcev (lahko tudi v parih ali skupinah), in sicer za popis čipsov v trgovinah:
- Mercator (že zasedeno),
- Spar (že zasedeno),
- Tuš (že zasedeno),
- Hofer (že zasedeno),
- Lidl (že zasedeno) in
- ostalo (Leclerc, Eurospin,...) kot opcijsko oz. če bo interes.

Vsi prostovoljci se prijavite do petka, 31.5.2013, akcija pa bo potekala v prvi polovici junija. Nadaljna navodila dobite po e-pošti.

Skupaj nam bo uspelo, popišimo čipse na trgovskih policah in sporočimo proizvajalcem in trgovcem, da bomo uživali samo skrbno pripravljene izdelke brez nevarnih aditivov!

Navodila za prostovoljce
Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.