Nova članka o prehrani

Objavljeno: 10.6.2019

Za vas smo ob prenovi strani pripravili tudi dva nova članka na temo prehrane. Prvi članek obravnava smernice, ki nam narekujejo, naj jemo čim manj soli, saj naj bi le-ta negativno vplivala na zdravje srca in ožilja. V članku boste izvedeli, zakaj je pretirano omejevanje porabe soli lahko zelo nevarno početje.

V drugem članku smo se poglobili v aditiv karagenan (E407), ki se nahaja v številnih izdelkih in sicer kot gostilo v sladoledih, mlečnih izdelkih, mesninah… Veliko spletnih virov ga označuje kot ne pretirano škodljivega, v našem članku pa boste izvedeli, zakaj je uživanje karagenana lahko izredno problematično – povezano je namreč tako z blažjimi prebavnimi motnjami kot tudi s hujšimi obolenji, kot so Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis in rak prebavil.

Omejevanje soli v prehrani - gre za neslano šalo
10.6.2019
Smernice uradnih organizacij nam že več desetletij narekujejo, naj uživamo manj soli. Predvsem naj bi bilo omejevanje soli dobro za tiste, ki imajo težave z visokim krvnim tlakom, v preventivne namene pa naj bi koristilo tudi vsem ostalim...
Karagenan (E407) – aditiv, ki se ga je dobro izogibati
10.6.2019
Na spletu najdemo številne članke o karagenanu, aditivu, ki ga pod oznako E407 najdemo v številnih proizvodih, kot so sladoledi, smetane, siri, itd. Nekateri ga opisujejo kot naravno, neškodljivo substanco, spet drugi navajajo zaskrbljujoče podatke...

 

Za seznam vseh izdelkov v naši bazi, ki vsebujejo karagenan, kliknite tukaj.

Lep začetek tedna vam želimo,
ekipa Ni nam vseeno

Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.